Znaczenie witamin w psiej diecie, część 2

09-04-2020 - Autor: As-Pol

Na naszym blogu poruszaliśmy już temat roli witamin w żywieniu psa. Szczegółowo opisaliśmy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach czyli A, D, E oraz K. W dzisiejszym tekście przyjrzymy się bliżej tym, które rozpuszczają się w wodzie. Zapraszamy do lektury.

Witamina B1

Odpowiada za funkcjonowania włókien nerwowych, mięśniowych i serca, a także produkowanie czerwonych krwinek i przemiany metaboliczne glukozy. Ponadto wspomaga wzrost organizmu i bierze udział w spalaniu cukrów. Jej niedobór skutkuje przede wszystkim zaburzeniami centralnego układu nerwowego, niewydolnością krążenia oraz zaburzeniami w procesie trawienia. U suk niedobór witaminy B1 może wywoływać także niepłodność. Przedawkowanie witaminy B1 ma miejsce bardzo rzadko. Objawia się drżeniem mięśni, nadwrażliwością czy zaburzeniami rytmu serca.

Witamina B2

Bierze udział w procesach utleniania i redukcji. Odpowiada za kondycję skóry i funkcjonowanie błon śluzowych, uczestniczy w przemianach aminokwasów i produkuje związki wysokoenergetyczne. Jeśli jest jej za mało, łatwo o stany zapalne skóry czy zapalenia przewodu pokarmowego. Pojawia się wówczas drżenie mięśni, czy porażenie kończyn. Jeśli występuje u szczeniąt, powoduje niski przyrost masy ciała. Znajdziesz ją np. w dziczyźnie.

Witamina B3

Również uczestniczy w procesach utleniania i redukcji. Bierze również udział w regulacji cholesterolu i przepływu krwi. Reguluje poziom cukru i współdziała w syntezie hormonów płciowych. Jeśli jest jej za mało, pojawiają się biegunki, osłabienie i spadek masy ciała. Ponadto, prowadzi to do stanu zapalnego błon śluzowych i zakłóceń w działaniu układu nerwowego. Doskonałym źródłem witaminy B3 jest drób.

WItamina B4

Wspomaga produkcję hormonów, leczy niestrawność, uczestniczy w przekazywaniu impulsów nerwowych i jest niezbędna do funkcjonowania prawidłowej struktury komórek. Niedobór powoduje opóźnienie rozwoju, miażdżycę, zaparcia, rozdrażnienie i zaburzenia w pracy wątroby.

Witamin z grupy B jest dużo więcej. Na przykład witamina B5 i B6 odpowiadają za stan skóry zwierzaka, a obecna w wielu mięsach witamina B12 jest potrzebna szczególnie psom starszym, bowiem odpowiada za proces trawienia i syntezy czerwonych krwinek. Kwas foliowy jest zalecany sukom w ciąży, z kolei biotyna ma kluczowe znaczenie w kontekście dbania o kondycję skóry i sierści psa.

Witamina C

Przyspiesza gojenie ran, bierze udział w produkcji kolagenu i podstawowych białek, ma właściwości bakteriobójcze i podnosi odporność organizmu. Niedobór grozi wypadaniem zębów, łamliwością kości, niegojeniem ran i zmniejszeniem odporności na infekcje. Co ważne, psy potrafią ją magazynować, dlatego nie wymaga dodatkowego podawania.