Tłuszcze, podobnie jak białka, węglowodany, składniki mineralne, woda i witaminy są niezbędnymi substancjami odżywczymi. Tłuszcz pokarmowy jest źródłem energii i kwasów tłuszczowych, to także nośnik witamin rozpuszczalnych w tłuszczach czyli A, D, E oraz K. Tłuszcz jest magazynem energii, stanowi również barierę, która ma za zadanie chronić narządy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi, ponadto jest izolatorem termicznym.
Psy tolerują wysokie zawartości tłuszczu w diecie (nawet powyżej 60% całej energii zawartej w pokarmie), jednak taka ilość w dłuższym okresie czasu jest właściwa tylko przy odpowiedniej podaży przeciwutleniaczy i równowagi z innymi składnikami odżywczymi. Źródłem tłuszczów w diecie psa są zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. To bardzo różnorodna grupa składników odżywczych – przyjmują postać płynną i stałą. Są przede wszystkim źródłem kwasów tłuszczowych. Nasycone kwasy tłuszczowe to źródło energii. Nie ma wymagań dotyczących ich ilości w diecie psa, o ile spełniona jest ogólna potrzeba zawartości tłuszczu w pokarmie.
Bardzo istotne są nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich struktura prowadzi do powstawania ważnych czynników regulacyjnych i elementów strukturalnych organizmu. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są szczególnie ważnymi składnikami diety, największą uwagę warto zwrócić na kwas linolowy. Zawartość tłuszczów decyduje o kaloryczności pokarmu bowiem to one dostarczają organizmowi najwięcej energii. Nadmierna podaż tłuszczu może prowadzić do chorób – nadwagi i otyłości, dlatego tak istotne jest monitorowanie ilości podawanych posiłków i ich kaloryczności.
Tłuszcz wpływa również na smakowitość pokarmu. Stanowi bardzo ważną rolę w dietach komponowanych dla wybrednych zwierząt. Psy preferują pokarmy wysoko tłuszczowe, jednak należy dostosowywać to do aktualnych potrzeb zwierzęcia. Generalnie przyjmuje się, że w długim okresie czasu, tłuszcze nie powinny przekraczać 40% zawartości całej karmy (jeśli mowa o zdrowych psach). Nadwyżki będą skutkować zapaleniem trzustki czy biegunkami tłuszczowymi.