Obalamy mity dotyczące diety opartej na surowym mięsie

 

Zastanawialiście się kiedyś czym jest żywienie naturalne dla psów?  W dzisiejszym artykule, przedstawiamy najczęściej powtarzane mity na temat żywienia psa naturalnym mięsem, oparte o jego rozważania.

  • MIT 1: Obecnie, system trawienny i sposób wykorzystania pokarmu do wzrostu, naprawy i reprodukcji psa domowego różni się znacznie od dzikich, psich przodków.

Odpowiedź: Nieprawda. W ciągu kilkunastu tysięcy lat udomowienia, u psów nie wydłużył się przewód pokarmowy ani nie wykształciły przedżołądki jak u przeżuwaczy. Psy nie różnią się znacząco pod względem fizjologii i anatomii układu pokarmowego od dzikich psowatych.

  • MIT2: Każdy posiłek musi być kompletny i zbilansowany.

Odpowiedź: Fałsz. Dietę należy bilansować w odniesieniu do tygodnia tudzież miesiąca, nie dnia. Jako ludzie również nie wyliczamy codziennych dawek witamin i mikroelementów w spożywanych posiłkach. Należy pamiętać, że najważniejszym wyznacznikiem diety każdego zwierzęcia jest jego waga i kondycja oraz wyniki badań krwi. Podejście zakładające, że każdy posiłek musi być zbilansowany przypomina ten wywodzący się rodem z fermy zwierząt gospodarskich, gdzie opracowuje się pasze, które mają zmaksymalizować przyrost zwierząt tucznych.

  • MIT3: Psie jedzenie powinno być gotowane.

Odpowiedź: Gotowanie jedzenia pozbawia go zawartych w nim witamin oraz innych składników, takich jak aminokwasy i aminy biogenne, bardzo zubażając posiłek. Kolejnym argumentem jest fakt, że gatunek psowatych jest ewolucyjnie przystosowany do jedzenia surowej karmy.

  • MIT4: Psy nie powinny jeść kości.

Odpowiedź: Jeśli kości są surowe i otaczają je ścięgna, więzadła czy mięśnie nie są zagrożeniem dla psów. Sytuacja ma się podobnie w kontekście kości mielonych/kruszonych. Ich ilość powinna być dopasowana w diecie indywidualnie do każdego psa, tak by nie wywoływały one zatwardzeń.